28 вересня 2024 р. професором кафедри української та іноземної філології Віват Ганною Іванівною була проведена відкрита лекція на тему: «Городина та страви з неї» (освітній компонент «Культурна і гастрономічна спадщина України та регіону», спеціальність 241).
До відкритої лекції, крім здобувачів вищої освіти, долучилися науково-педагогічні працівники ОНТУ.
На лекції було здійснено огляд етнічних особливостей української кухні на прикладі городніх плодів, які є продуктами хачування. Лектор репрезентувала історію розвитку традицій приготування страв із городини, про зміни культури гастрономічних смаків у часі та про специфіку сучасного харчування.
Наприкінці лекції професор Віват Г.І. зазначила, що культура гастрономії та шляхи її розвитку в людському середовищі, зокрема українському, є необхідними для здобувачів вищої освіти, які в майбутньому планують фахово займатися справою, пов’язаною з готельно-ресторанною справою.
Відкрите заняття отримало схвальні відгуки колег та студентів.